La cita del dia


“En els moments de crisi, només la imaginació és més important que el coneixement”
Albert Einstein

dimecres, 5 de maig del 2010

Control del cicle cel·lular


Existeixen diverses substàncies que controlen el cicle cel·lular com són:

1º.- KdC o quinasa dependent de ciclinas.
Les quinasas agreguen un grup fosfat a les proteïnes. Les kdk junt amb ciclinas són les majors controladores del cicle cel·lular, provocant que la cèl·lula passe de G1 a S o de G2 M.

2º.- FPM o Factor Promotor de la Maduració:
Està format per la KdC i les ciclinas que desencadenen la progressió del cicle cel·lular.

3º.- p53:
És una proteïna que funciona bloquejant el cicle cel·lular si l'ADN està danyat, codificada per un gen supressor tumoral. Si el dany és sever aquesta proteïna pot provocar l'apoptosis o mort cel·lular programada. La p53 se la coneix com el guardia del genoma. Els nivells de p53 estan augmentats en cèl·lules lesionades com per exemple per radiacions ionitzants, amb el que s'augmenta el temps per reparar l'ADN per bloqueig del cicle cel·lular. Les mutacions de la p53 són les més freqüents trobades en el càncer. Les mutacions de la p53 heretades produeix la síndrome de Li Fraumeni que condueix a una alta freqüència de càncer en els individus afectats.
4º.- p27: És una proteïna que s'uneix a ciclinas i KdC bloquejant l'entrada en fase S. S'ha demostrat que nivells baixos de p27 prediuen un mal pronòstic per a les pacients amb càncer de mama.

1 comentari:

  1. pero Soro!! tas tornat boig o que??
    que te a veure aixó amb els pililis i els xoxets???

    ResponElimina