La cita del dia


“En els moments de crisi, només la imaginació és més important que el coneixement”
Albert Einstein

dilluns, 25 de gener del 2010

Estructura de cilis i flagels



Els cilis i flagels són estructures complexes amb més de 250 proteïnes diferents. Tots dos contenen una estructura central de microtúbuls i altres proteïnes associades, denominades conjuntament com axonema, envoltat tot això per membrana cel·lular. A l'interior, a més del axonema, es troben una gran quantitat de molècules solubles que participen en cascades de senyalització i que formen l'anomenada matriu. Un axonema consta de 9 parells de microtúbuls exteriors que envolten a un parell central. A aquesta disposició es coneix com (9x2 + 2). El parell central de microtúbuls conté els 13 protofilamentos típics, però les parelles externes comparteixen protofilaments. Els cilis primaris no tenen parell central. A un dels microtúbuls de cada parell perifèric se'l anomena túbul A i a l'altre túbul B. L'A és un microtúbul complet mentre que el B conté només 10 o 11 protofilamentos propis i 2 ó 3 compartits amb el A.
Aquesta disposició es manté gràcies a un entramat de connexions proteiques internes. Almenys dotze proteïnes diferents s'han trobat formant part de l'axonema, les quals estan implicades fonamentalment en mantenir la organització dels microtúbuls. Les parelles de microtúbuls externs estan connectades entre si mitjançant una proteïna anomenada nexina. Els túbuls A de cada parella estan connectats per ràdis proteics a un anell central que tanca al parell central de microtúbuls. En els microtúbuls externs apareix una proteïna motora associada anomenada dineína que està implicada en el moviment de cilis i flagels.
Els microtúbuls s'originen per polimerització a partir d'una estructura localitzada al citoplasma cel·lular perifèric anomenada cos basal. L'estructura del cos basal és similar a la dels centríols, és a dir, 9 triplets de microtúbuls que es disposen formant una estructura cilíndrica. Sense el parell central (9x3 + 0). El triplet A conté una forma completa i els altres dos comparteixen protofilaments. Entre el cos basal i l'axonema del cili existeix una zona de transició que té només els 9 doblets típics del cili però no el parell central. Aquest es formarà a partir d'una estructura anomenada placa basal, localitzada entre la zona de transició i el doblet intern.La part del cos basal més propera a l'interior cel·lular s'ancora al citoesquelet mitjançant estructures proteiques anomenades ràdios ciliars.

9 comentaris:

  1. A més de l'axonema i les seves proteïnes associades es poden trobar tres compartiments en els cilis, sobretot en els cilis primaris. La membrana ciliar que, en els cilis primaris, conté nombrosos receptors i canals, consistent amb la funció sensorial. Un altre compartiment és la matriu, la fase fluida que ocupa l'interior ciliar. La matriu, a més d'ajudar a matenir l'estructura del flagel, també té proteïnes que transdueix la senyals generats a la membrana. Dos compartiments són la base i la part més distal del cili. A la base hi ha el cos basal i complexos proteics des dels quals parteixen i organitzen els microtúbuls de l'axonema. A la part distal es troba un entramat proteic complex on apareixen proteïnes associades als microtúbuls que estabilitzen els extrems menys.

    ResponElimina
  2. El flagel també s'estructura en 9 doblets i mig més un doblet al mig, al igual que el cili?

    ResponElimina
  3. L'estructura fonamental de cilis i flagels és l'axonema, que està constituit pels microtúbuls i les seues proteïnes associades, i que es correspon a l'estructura que hem definit, la diferència entre ells no és tant la seua estructura interna, si no que els cilis solen ser en una cèlula eucariota més nombrosos i de menor longitud (al voltant de 10 micrometres), mentre que els flagels hi ha menys ( un o dos), són més llargs (200 micrometres) i el tipus de moviment es ondulatori, relacionat generalment en la locomoció, cilis bategen de davant a enrere donant moviment a la cèl·lula o al fluid on es troba.

    ResponElimina
  4. el cilis i els flagels, serveixen per generar energia?

    ResponElimina
  5. Cilis i flagels no serveixen per generar energia, algunes proteínes que els constituiexen tenen activitat ATP-àsica, i gràcies a aquesta es produeix el moviment, així les bases dels braços de dineina s'uneixen al túbuls A, i els caps motors interaccionen en els túbuls B dels doblets adjacents.
    Així el lliscament d'un doblet sobre l'altre fa que es doblen, el que constitueix la base del moviment de bateg de cilis i flagels.

    ResponElimina
  6. perque s'utilitzen triplets ? és per donar mes rigidesa en el moviment?

    ResponElimina
  7. Quina diferencia hi ha entre cilis, flagels i pseudopodis?

    ResponElimina
  8. Quina diferencia hi ha entre cilis i flagels parlant sobre l'arrel, el corpuscle basal proximal i distal, la zona de transició i la tija?

    ResponElimina
  9. Quina diferencia hi ha entre cilis i flagels parlant sobre l'arrel, el corpuscle basal proximal i distal, la zona de transició i la tija?

    ResponElimina