La cita del dia


“En els moments de crisi, només la imaginació és més important que el coneixement”
Albert Einstein

dissabte, 8 de maig del 2010

Rosalyn Sussman


Biofísica nord-americana i Premi Nobel de Fisiologia i Medicina en 1977, "Pel desenvolupament de ràdio immuno assaig (RIA) de la hormones peptídiques."

Rosalyn va naixer en 1921 a la ciutat de Nova York, i va créixer en una família amb poca educació formal; cap dels seus pares va passar de sisè grau. Tot i això, llegien àvidament i van cultivar la lectura en els seus fills.

Va ser brillant a l'escola i, quan va acabar, els seus pares van esperar que es convertira en mestra, perquè això era el que feien les xiques intel·ligents de la seua època. Per contra, els homes eren impulsats a estudiar Medicina o Dret.
Rosalyn va decidir seguir endavant i gràcies a una beca del Hunter College es va graduar en Física l'any 1941. Després va obtenir el doctorat en Física Nuclear de la Universitat d'Illinois el 1945. Durant aquest període va contraure núpcies amb Aaron Yalow, també estudiant de doctorat de Física Nuclear, passant a anomenar-se Rosalyn Yalow, com se la coneix en el món de la ciència.

Va ensenyar Física a Hunter College fins al 1950 i es va convertir en consultora de la Unitat de Radioisòtop de l'Hospital de Veterans al Bronx.

A partir de 1950 va treballar amb Solomon Berón, un metge brillant, amb qui va formar un equip interdisciplinari de recerca durant els següents vint anys i la major invenció va ser la tècnica anomenada: ràdio immuno assaig (RIA). Aquesta és un mètode que utilitza isòtops radioactius en la recerca de sistemes fisiològics.

Aquesta tècnica va revolucionar l'endocrinologia i el tractament de desordres hormonals. Per primer cop els metges podien diagnosticar condicions causades per diminuts canvis en concentracions hormonals, enzimàtiques i farmacològiques. Igual que els Curie, Yalow i Benson van decidir no patentar el seu descobriment i així ampliar el seu abast.

RIA ha estat usat per detectar el virus d'hepatitis en bancs de sang, determinar la dosificació adequada de drogues i antibiòtics, identificar substàncies estranyes en la sang, corregir nivells hormonals en parelles infèrtils i més. Entre altres coses, permet identificar a temps el hipotiroïdisme en nadons i prevenir la seva retard mental, amb només un punxada al taló i el posterior examen d'aquesta sang.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada