La cita del dia


“En els moments de crisi, només la imaginació és més important que el coneixement”
Albert Einstein

diumenge, 2 de maig del 2010

Control del cicle cel·lular


La regulació del creixement i de la divisió cel·lular (cicle cel·lular) és molt complexa. En el cicle cel·lular existeixen punts de restricció que impedeixen la continuació del cicle cel·lular, si la cèl·lula no ha arribant a la suficient grandària,té manca de nutrientes, lesions en l'ADN o rep senyals químics externes.
Els punts de restricció són:
a) Punt de restricció R: Ocorre en la fase G1, en el qual la cèl·lula comprova que ha generat la massa necessària per a seguir avant i començar la síntesi d'ADN i, també, que les condicions ambientals són favorables, presència de nutrientes, sals i temperatura adequades; i de factors que induïsquen creixement. És el punt de control més important.
b) Punt de restricció G2-M que ocorre al final de la fase G2, en el qual la cèl·lula ha de comprovar dues condicions abans de dividir-se: que ha duplicat la massa de manera que pot donar lloc a dues cèl·lules filles, i que ha completat la replicació de l'ADN, i només ho ha fet una vegada.
c) Punt de restricció M que ocorre en mitosi i que només permet continuar amb la divisió cel·lular si tots els cromosomes estan alineats sobre el fus mitòtic.

Existeix una homeòstasi entre les cèl·lules en fase G0 o cèl·lules quiescents i les quals entren en el cicle cel·lular o cèl·lules proliferantes, gràcies a factors de creixement i factors inhibidors del cicle cel·lular. Les cèl·lules dels teixits normals poden multiplicar-se molt ràpidament però ordenadamente com les cèl·lules intestinales, o romandre quiescentes durant molt temps o tota la vida com les neurones. Les cèl·lules tumorales de les neoplasias han perdut aquest control.
Recordem que les cèl·lules canceroses comparteixen dos propietats fonamentals:
1º.- Capacitat de proliferació alta i incontrolada
2º.- Capacitat d'invair altres parts del cos

2 comentaris:

  1. Un càncer és un tumor maligne, que creix i es divideix de forma incontrolada i pot metastatitzar o propagar-se a altres parts del cos.
    Mentre, els tumors benignes mostren un creixement anòmal però per contra romanen confinats en la seua localització original.

    ResponElimina