La cita del dia


“En els moments de crisi, només la imaginació és més important que el coneixement”
Albert Einstein

dimarts, 16 de febrer del 2010

Diferències entre mitosi i meiosi


El creixement, desenvolupament i reproducció dels organismes unicel.lulars i pluricel.lulars vénen condicionats pel procés de divisió cel lular. Aquesta suposa la divisió del material hereditari contingut en el nucli i la divisió del citoplasma. Hi ha dos tipus de divisió cel·lular:

- La mitosi
- La meiosi

- La mitosi intervé en el creixement dels éssers pluricel.lulars i en la reproducció asexual dels organismes. És un procés de divisió cel lular mitjançant el qual, a partir d'una cèl lula mare, apareixen dos cèl·lules filles amb idèntica dotació cromosòmica que la seua progenitora.
- La meiosi té lloc en tots els cicles biològics en els quals es dóna un procés de reproducció sexual. Aquest tipus de divisió cel·lular té com a objectiu la formació de cèl·lules haploides (n), anomenades gàmetes (òvuls o espermatozous), a partir d'una cèl.lula diploide (2n).

En el cas de l'ésser humà, totes les cèl lules es dividiran per mitosi, a excepció de les cèl·lules sexuals que ho faran per meiosi.

- En la mitosi, les cèl·lules mare poden ser haploides o diploides. Aquestes al dividirse donaran lloc a dues cèl·lules amb idèntica dotació cromosòmica que elles.
- A la meiosi, les cèl·lules mare són diploides. La divisió per meiosi d'una d'aquestes cèl·lules dóna lloc a la formació de quatre cèl·lules haploides amb la meitat de la informació genètica i genèticament diferents entre si a la cèl·lula mare.
- El procés de formació dels gàmetes s'anomena gametogènesi i té lloc a les
gònades mitjançant meiosi, a partir de cèl.lules germinatives diploides.La gametogènesi masculina o espermatogènesi dóna lloc a la formació d'espermatozoides (gàmetes masculins) i la gametogènesi femenina o oogènesi dóna lloc a la formació de òvuls (gàmetes femenins).

5 comentaris:

  1. Agraïra que les explicacions o definicions dels dos procesos, mitosi i meiosi, siguesin una mica menys complexes.
    El tema en si és dificil, pero si poguesiu traduir el vocabulari o les expresions d'una manera més senzilla ho agraira.
    Gracies per la vostra atenció

    ResponElimina
  2. M'ha servit de molta ajuda la vostra informació.
    Gràcies!

    ResponElimina
  3. M'ha servit de molta ajuda la vostra informació.
    Gràcies!

    ResponElimina
  4. Clar i concís. Molt útil. Gràcies!!

    ResponElimina