La cita del dia


“En els moments de crisi, només la imaginació és més important que el coneixement”
Albert Einstein

dimecres, 12 de maig del 2010

Què és un biobanc?


Sols hi ha que llegir la Llei 14/2007, de 3 de juliol, d'investigació biomèdica on podem trobar la definició:

"Establiment públic o privat, sense ànim de lucro, que conté una col•lecció de mostres biològiques concebuda amb fins diagnòstics o d'investigació biomèdica y organitzada com una unitat tècnica amb criteris de qualitat, ordre i destí"

Un altre tema interessant des de la creació del biobancs és la regulació legal i ètica d'aquests, doncs en ells conflueixen dos tipus d'interessos contraposats, a la vegada que legítims:
1º. Els de la persona que dona la mostra biològica i el seu dret a protegir tot tipus de dades de caràcter personal.
2º. Els interessos de la comunitat científica, a la que li pot interessar fusionar dades i mostres per relacionar els resultats.

Tot açò genera, com sempre que apareixen noves tecnologies aplicades a la manipulació de teixits humans, un debat social. Cal ressenyar que resoldre els problemes de la humanitat mitjançant la ciència és responsabilitat dels investigadors, però assegurar que les tècniques i noves aplicacions científiques respecten la dignitat de les persones com a individus és responsabilitat de tots i cadascun de nosaltres, i sols si tenim una societat informada i madura podrem prendre les decisions adients en cadascun dels casos. És a dir, el principi de lliure consentiment, sols és vàlid com diu J.F Horga si un ha estat informat correctament.

Aquests i altres molts temes són els que hem tractat aquesta vesprada en la 5ª Jornada Viure en Salut, el Biobancs. On hem pogut visitar les instal•lacions del Biobanc del CSISP.

Per a tots aquells alumnes que esteu interessats en aquest tema, que ja varem treballar a la segona avaluació, fent debats sobre simulació de parts i comitès de bioètica, vos deixe tota la informació que s'ha treballat en la jornada i que sembla molt interessant per als ciutadans d'aquest segle.

Llei d'investigació biomèdica
http://www.boe.es/boe/dias/2007/07/04pdfs/A28826-28848.pdf
Decret regulador de biobancs a la CV
http://www.docv.gva.es/portal/portal/2088/10/10/pdf/2008_11683.pdf
Biobanc de malalties rares de l'hospital Universitari de "La Fe".
http//www.ciberer-biobank.es
Xarxa Valenciana de Biobancs
http://www.csisp.gva.es/web/biobanco/redvalencianabiobancos
Banc Nacional d'ADN
http://www.bancoadn.org

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada