La cita del dia


“En els moments de crisi, només la imaginació és més important que el coneixement”
Albert Einstein

dilluns, 28 de març del 2011

Aliments transgènics


Un aliment transgènic és aquell que al seu disseny s’han emprat tècniques d’ingenyeria genètica, amb aquestes tècniques es preten obtenir productes amb característiques que responen de la forma més adient posible a les exigències del productor o del consumidor. Aquesta denominació s’utilitza sols en països castellano parlants, en altres és parla d’ells com “aliments modificats genèticament”, en anglés OGM. Si ho pensem detingudament, els aliments transgènics no representen cap cosa nova, ja que des de l’antigüetat, l’ésser humà ha vingut modificant el patrimoni genètic d’animals i plantes comestibles. Ara bé, la novetat radica en que, en els aliments transgènics s’utilitza ingenyería genètica en compte de la mutació o el creuament sexual a l’hora de seleccionar les espècies o qualsevol millora d’aquestes. Amb la modificació genètica es pretén aconseguir aliments molt més resistents i amb unes qualitats nutritives més beneficioses per a l'ésser humà. Aquesta iniciativa es va posar en marxa inicialment amb els vegetals amb uns fins molt concrets:

• Per que tinguen una vida comercial més llarga

• Per que poder resistir condicions ambientals agressives, com gelades, sequeres o sòls salins, mantenint totes les seues propietats

• Per fer-los resistents als herbicides

• Per que no es vegen afectats per plagues d'insectes o microorganismes • Per poder resistir millor les malalties

• I perquè tinguen millors qualitats nutritives.


Fins l’any 2010, en tot el món, s’han comercialitzat uns setenta aliments transgènics, encara que molts d’altres estan en fase d’experimentació o comercialització. Poden ser aliments d’origen animal, vegetal o fermentats. Molts han estat produïts en laboratoris o companyies multinacionals, encara que també es produeixen a laboratoris d’Universitats o centres públics d’investigació. S’han construït plantes transgèniques que al creixer donen fruites, fulles o arrels comestibles. També animals de granja transgènics, que es poden consumir directament o que ens suminitren llet. A més, s’han modificat per ingenyería genètica molts microorganismes, com bacteris acido-lactics i llevats, que donen lloc a aliments o begudes fermentades. Finalment hi ha que destacar que cada dia hi ha més aditius alimentaris obtinguts a partir d’organismes transgènics. Tots els aliments que consumim contenen mils de milions de gens responsables, entre altres coses, del seu sabor, color, continguts nutricional.

3 comentaris:

  1. Soro, el treball de recuperació de la 2a evaluació s'ha de fer a mà o a ordenador?
    Gràcies!
    Iballa

    ResponElimina
  2. Bona vesprada Alba, pots fer-lo com et semble més adient, aixó no es cap problema. Un abraç i acaba de passar les festes el millor que pugues, doncs el dimarts ens veiem a primer hora del matí.

    ResponElimina
  3. Soro, que Alba i jo hem fet el treball juntes, que fem? t'entreguem un treball o el fem dos vegades? Gràces!
    Iballa

    ResponElimina