La cita del dia


“En els moments de crisi, només la imaginació és més important que el coneixement”
Albert Einstein

dimarts, 2 de març del 2010

Agalles

Els alumnes de l'optativa d'EDMA de 3r d'ESO, han treballat algunes classes d'agalles i els insectes que les produeixen. En aquesta entrada teniu un dels dibuixos del grup de 3r A i el text.

Es tracta de l'agalla llanosa que sobre el roser silvestre causa la vespa del dibuix, en concret ha estat determinada com Diplolepis rosae L.

Molts insectes posen ous en l'interior de les fulles o les tiges, d'aquestes ixen xicotetes larves que es mengen la fulla per dins. Algunes plantes per defensar-se desenvolupen els teixits que rodegen als ous formant una zona més o menys inflamada que rep el nom d’agalla. L’ou creix en l’interior de l’agalla, i la larva s’alimenta i es desenvolupa en el seu interior, sense envair altres parts de la planta. D’aquesta forma, la planta proporcionarà a la larva un ambient propici per menjar i viure, però la mantè en un lloc on no perjudicarà les fulles, els brots tendres ni altres parts vitals. Quan la larva finalitza el seu desenvolupament es transforma en crisàlide, que en poc de temps abandona la seua pell per donar el insecte adult, que escava una galeria en l’agalla fins eixir a l’exterior . Una vegada fora de l’agalla els adults s’emparellen i les femelles tornen a posar ous a les plantes joves tornant-se a iniciar el cicle.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada