La cita del dia


“En els moments de crisi, només la imaginació és més important que el coneixement”
Albert Einstein

dimarts, 6 de març del 2012

De l'ADN a la proteïna


Si la cèl·lula requereix una substància proteica determinada per fer una funció, caldra emprar el gen amb la seqüència de nucleòtids que codifique la sintesi d'aquesta. El procés de sintesi es dona en tres fases:

a) Trancripció o formació de l'ARNm.

Tenint en compte que l'ADN es troba a l'interior del nucli i la síntesi proteica es realitza als ribosomes, que es troben al citoplasma, cal que la informació de l'ADN siga enviada per mitja d'una xicoteta molècula d'ARNm.
Per a la formació de l'ARNm es requereix l'acció d'un altra enzima, la ARN-polimerasa, que transcriu la seqüència de nucleòtids del del gen, i obté com a resultat un ARNm amb nucleòtids complementaris als del gen.

b) Activació de l'ARNr

En aquesta fase, els aminoàcids que han de formar la proteïna s'uneixen als seus ARNt específics, gràcies a la enzima aminoacil-ARNt-sintetasa. La funció d'aquesta enzima és reconèixer l'aminoàcid i unir-lo al braç acceptor de l'ARNt corresponent. Els diferents ARNt es diferencien entre ells pels tres nucleòtids situats en el braç anomenat anticodò.

c) Traducció o formació de la proteïna

L'ARNm s'uneix als ribosomes, i va reconeixent la seqüència de nucleòtids llegint-los en grups de tres (els codons). En anar avançant el ribosoma sobre el ARNm, reconeix els diferents codons i els va unint als ARNt amb els anticodons complemetàris. Simultàniament, els aminoàcids que transporten els ARNt s'uneixen mitjançant enllaços peptídics i originen la proteïna, que una vegada formada, desenvolupara les seues funcions.

Per vore les solucions als tres exercicis de l'examen, fes un click sobre el següent enllaç:



4 comentaris:

  1. Soro,sóc Sergio Lara de 4A,per a que serveix la seqüència de ADN model o patró? al treball diu que es per a contrastar la certesa dels resultats del test, però com puc contrastar-ho?

    ResponElimina
  2. Anem a vore Sergio, aquest és el pa´tró, el que et servira a l'hora de confirmar el que ha passat.

    ResponElimina
  3. Sóc Sergio de nou,vegent la seqüència del nadó i les dels altres personatges puc saver qui és el pare però el que no se es com puc confirmar el que ha passat mirant el patró.
    de totes maneres gràcies.

    ResponElimina
  4. Sergio, millor dit pots saber qui no és el pare i qui posiblement serà. Així i tot el patró es per si fa falta, així i tot ja t'ho explique a classe el dimarts.

    ResponElimina