La cita del dia


“En els moments de crisi, només la imaginació és més important que el coneixement”
Albert Einstein

dimarts, 27 de març del 2012

Amaryllidaceae

Narcissus dubius Gouan
Nom vulgar: nadala blanca
Planta perenne de preferències calcícoles, de 10 a 30 cm que creix en prats  més o menys secs on el sòlés escàs. Presenta un bulb tunicat ovat, fulles radicals quasi planes, d'un verd glauc (blanquinós) i de 3 a 6 mm d'ample, lineals, amb nervis longitudinals i finalitzen en una punta poc aguda.
La floració apareix normalment des de gener a  abril. Les flors actiniformes i hipocrateriformes,es presenten en una umbel·la una mica penjada; són completament blanques i fan entre 1,5 i 2 cm, es presenten en un nombre de 2 a 6, sobre pedicels angulosos que ixen d'una espata d'una sola peça.
El tub de la flor és cilíndric, verdós a la base, es divideix en sis tèpals ovals iguals entre ells, oberts horitzontalment són d'un color blanc brillant. La corona té forma de tassa, d'una mida aproximada a la d'un terç d'un tèpal, lleugerament més estreta a la part de l'obertura i suaument denticulada.
Els estams naixen al tub i els més llargs arriben a la base de la corona. L'estil acostuma a ser més curt que els estams. La pol·linització és fa per mitjà dels insectes (entomògama). El fruit és una càpsula loculicida i la dispersió de les llavors es fa per gravetat (baròcora).
Els estudis genètics apunten a que es tracta d’un híbrid entre Narcissus assoanus i Narcissus papyraceus

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada