La cita del dia


“En els moments de crisi, només la imaginació és més important que el coneixement”
Albert Einstein

dijous, 1 de març del 2012

Araceae



Arisarum vulgare Targ.-Tozz.

Nom vulgar: caputxa de frare, gresolet, apagallums

Planta herbàcia que presenta un escapo tacat, l'espata és xicoteta i tancada en forma de caputxa, com les altres espècies del gènere Arisarum. Els fruits són verdosos i capsulars.
La caputxa de frare és una de les plantes més corrents a la localitat, és molt fàcil de reconèixer per la seua inflorescència amb forma de caputxa de frare de la que surt un nas ben visible. Viu per tot arreu, però és molt corrent als camps de tarongers. Floreix des de novembre fins a març. Alguns dels seus noms populars es deuen a la forma que té l'espata. D'altres, com "apagallums" es deuen a que la gran bràtea recorda a l'instrument utilitzat antigament per apagar els ciris.

Les parts útils són les fulles i el rizoma. Com a components actius destaquen fècules, la saponina i altres substàncies encara no ben determinades. Les principals propietats són: laxant, diurètica, expectorant, afrodisíaca, vulneraria, cicatritzant, bronquítica. L'ús seria en forma de cataplasmes, combatent les ferides, nafres, tos, etc. No és aconsellable fer ús intern d'aquesta planta, doncs posseeix una alta toxicitat.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada