La cita del dia


“En els moments de crisi, només la imaginació és més important que el coneixement”
Albert Einstein

diumenge, 12 de febrer del 2012

Sphaerocarpaceae


Sphaerocarpos michelii Bellardi


Rosetes del tal·lus quasi arrodonides, amb lòbuls ascendents, amb nombrosos rizoides en la part central inferior. Gametòfit talòs no diferenciat en càmeres, format per un eix cilíndric i una làmina dorsal uniestratificada i ondulada , en forma d’ala, tal·lus anual, de 1 a 3 mm de diàmetre, dioics, els masculins molt més menuts, d’ aproximadament 1 mm, els femenins agregats en xicotetes rosetes de color verd clar, sense escames ventrals, coberts en quasi tota la seua extensió per involucres globulosos, uniestratificats de forma piriforme.
Càpsula sèssil i envoltada per una paret uniestratificada, absència d’elàters en la càpsula, que són substituïts per cèl·lules nutrícies que acompanyen a les espores al llarg del seu desenvolupament. Presenta un fruits molt rodons dels que rep el seu nom sphaera = rodó i carpos = fruit.
Espores en tètrades de 80 a 100µm de diàmetre, molt regulars, espinoses i sense marge membranós.

Podem trobar-lo a la localitat de forma abundant en els camps de conreus que envolten la Casa de Bonastre, aquests sòls es caracteritzen per ser argilosos i molt nitrificats, a més són sòls desproveïts de vegetació on apareixen com xicotetes taques arrodonides d’un verd blavós brillant en pegar-li el Sol.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada