La cita del dia


“En els moments de crisi, només la imaginació és més important que el coneixement”
Albert Einstein

diumenge, 27 de març del 2011

Cruciferae


Capsella bursa-pastoris (L.) Medik.


Nom vulgar: Bossa de pastor


És tracta d’una herba d'uns 30 cm d'alçada, ocasionalment fins als 70, amb tija herbàcia, monopòdica, anual (d'estiu i/o d'hivern) o biennal.

Presenta fulles simples amb pilositat pubescent, textura herbàcia, sèssils, lanceolado-hastades (amb la base semblant a una fletxa) o auriculades (amb apèndix en forma d'orella) a la base, amb una mida de 3.5 cm per 0.7 cm. Presenta un àpex rom o agut, fins a 15 cm de llarg. Les fulles es troben alternades amb limbe de forma racimada, divisió del marge entera i nervadura pennada. Les fulles inferiors de roseta són polimorfes (amb diferents formes) peciolades o bé quasi sèssils, enteres, lobades o pinnatipartides, oblanceolades, el•líptiques o oblongues en contorn general, de 2 a 15 cm de llarg i 0,5 a 2.6 cm d'ample, marge llis o aserrat, base atenuada i nervadura poc aparent.

La inflorescència és de tipus raïm corimbiforme. El periant és diferenciat: té flors hermafrodites que floreixen normalment de març a novembre però que en determinades zones del planeta, poden arribar a florir durant tot l'any, formant una petita flor d'un color blanquinós d'uns 2,3 a 4 cm de diàmetre. Els estams són didímers, formats per quatre estams llargs i dos de curts. Conté 4 pètals de 2-3 mm de llargada i de color blanc. Flors dialipètales, calze gamosèpal amb 4 sèpals d'un color verd grogós en forma de creu (d'aquí el nom de crucíferes). El gineceu és pluricarpel•lar amb dos carpels (bicarpel•lar), i amb un ovari súper.

El fruit és una càpsula en forma de silícula, fruit tan llarg com ample, amb aparença de cor, cordiforme, format per dues valves, cadascuna d'elles polisperma. Latisepte. Podem trobar-la en sòls fèrtils i rics, terrenys remoguts, conreus de secà i de regadiu, i a les voreres de camins; però fins i tot és capaç de créixer en els terrenys més pobres, rics en nitrogen. És considerada una "mala herba" pel seu caràcter invasor de cultius. Tolera la salinitat. És una planta ruderal i molt abundant.

Composició química Olis essencials: les llavors contenen fins a un 28% ; vitamina C i vitamina K Derivats flavonoides: àcid fumàric, colina (0,2-1%), diosmina, rutina, tanins, àcid bursòlic, firmina, bursal Amines: prolina, colina, acetilcolina, tiramina, histamina Alcaloides: bursina

Per 100g de fulla fresca trobem: 33 calories; 88,2 g d'aigua; 4,2 g de proteïnes; 0,5 g de grasses; 5,2 g de carbohidrats; 1,2 g de fibra; 208 mg de calci; 86 mg de fòsfor; 394 mg de potassi; 4,8 mg de ferro, etc. S'utilitza sobretot per les hemorràgies uterines (ex. menstruació intensa, miomes), bucals, dels ronyons, de la bufeta i de les vies respiratòries. També per menorràgies (hipermenorrees) i metrorràgies. En hemorràgies nasals s'acostumen a col•locar gasses empapades amb suc d'aquesta planta al nas. La planta presa en forma d'infusió generalment és ben tolerada, sol utilitzar-se la part florida.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada