La cita del dia


“En els moments de crisi, només la imaginació és més important que el coneixement”
Albert Einstein

divendres, 18 de març del 2011

Compositae (Asteraceae)


Calendula arvensis L.


Nom vulgar: Llevamans


Teròfit que presenta una inflorescència racemosa en capítol, que mesura de 3 a 6 centímetres, format per un conjunt de flors sèssils que es disposen sobre el receptacle sense escames i envoltat per bràctees que constitueixen l'involucre. Les flors són de color groc ataronjat. En el capítol es distingeixen dos tipus de flors: les que es troben a la part exterior, que són unisexuals femenines i, les que es troben al centre, que són hermafrodites. Així que es tracta d'una planta monoica. Les flors més externes s'anomenen lígules, consten de tres lòbuls soldats i una simetria zigomorfa. Algunes no disposen de gineceu ni d'androceu, de manera que es tracta de flors estèrils. Pel que fa a les flors del centre del capítol, s'anomenen flòsculs, tenen cinc lòbuls soldats i una simetria actinomorfa. Al municipi podem trobar-la a la majoria de camps de cultiu i indrets rudelaritzats.
L'androceu està format per cinc estams, els quals estan soldats per les anteres. El gineceu és ínfer i té l'estil bifurcat.
El fruit és un aqueni que, com que té un ovari ínfer pluricarpel•lar, es tracta del tipus cípsela. Els aquenis es caracteritzen per ser fruits secs, indehiscents i amb una sola llavor no soldada al pericarpi, que és prim. Com en el cas de les flors, els aquenis són heteromorfs: els perifèrics són curvats i, els interns, anulars o ganxuts
Aquesta planta herbàcia s’utilitza des de fa segles a causa de les seues qualitats terapèutiques com una herba medicinal, destaquen el seu ús com a regulador de la menstruació (disminueix el flux en el cas que sigui molt abundant, o l’afavoreix si és pobre), per reduir inflamacions, per augmentar la concentració de glòbuls rojos en cas d'anèmia, per activar la circulació sanguínia, per disminuir els dolors en càncers no operables, com a remei de malalties de l'estómac i l'intestí.
Formant part de la seua composició química podem trobar:
• calendulina (substància groguenca de consistència mucilaginosa),
• flavonoides (heteròsids de quercetol, heteròsids de isorramnetol),
• ésteres colesterínics,
• derivats d'àcids (àcid làuric, àcid mirístic, àcid palmític, àcid margàric),
• carotenoides (3%: carotè, flavocrom, mutatocrom, flavoxantina, violaxantina, xantòfils),
• substàncies amargues (19%: calendina, calendè), alcohols i lectones terpèniques (arnidiol, faradiol, taraxasterol, alfa i beta amirina),
• olis essencials (0,4%: aigua, minerals, sucres, albúmina, resines, gomes, àcids orgànics, poliïnes,sals de manganès, àcid oleanoic, tanins)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada