La cita del dia


“En els moments de crisi, només la imaginació és més important que el coneixement”
Albert Einstein

diumenge, 6 de març del 2011

Compositae (Asteraceae)


Senecio vulgaris L.

Nom vulgar.: Xenixell, llestó.

És tracta d'una planta herbàcia anual un mica suculenta, de 20 a 40 cm d'alçada. Les seues fulles creixen radialment a partir de la base de la tija. Són pinnatífides o pinnatipartides i tenen els marges serrats. La inflorescència està formada per capítols grocs amb flors tubulars que semblen capolls que no s'obren mai. Les bràctees de l'involucre estan disposades en dues sèries, unes de llargues i unes altres de curtes a la base de les anteriors. L'aqueni es troba proveït de vil•là. La dispersió de les llavors té lloc mitjançant el vent que escampa les llavors del papus.
Aquesta planta és es considera una espècie invasora, una espècie ruderal i una mala herba , coneguda com a xenixell és una de les plantes més comunes que hi podem trobar al terme municipal. És extraordinàriament resistent i pot créixer a tot arreu, resistint qualsevol inclemència climàtica. Podem trobar-la a la vora dels camins, a camps abandonats, erms i llocs pedregosos no massa secs. És una de les primeres plantes a colonitzar terrenys alterats o degradats junt amb l'olivarda. Com a mala herba el xenixell no perjudica massa a altres plantes, i sovint juga un paper ecològicament positiu. Floreix en qualsevol època de l'any.
Els seus principis actius la converteixen en un bon emmenagog, que provoca i facilita l'aparició de la menstruació de les dones.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada