La cita del dia


“En els moments de crisi, només la imaginació és més important que el coneixement”
Albert Einstein

dilluns, 28 de desembre del 2009

Matriu extracel.lular


La matriu extracel.lular és una complexa xarxa macromolecular que constitueix l'espai extracel.lular (els teixits). Els seus components són secretats localment per la pròpia cèl.lula. També es pot definir com: l'espai extracel.lular en el qual es troben immerses les cèl.lules formant, en conjunt, els teixits.

Composició:
-Polisacàrids units a proteïnes formant els proteoglucans, que formen un gel en el qual es troben englobades les proteïnes fibroses. Són llargues cadenes no ramificades que tenen carrega negativa i per tant capten cations de l'aigua, acumulant grans quantitats d'aigua que li dona resistència a la compressió. El principal component és l'àcid hialurònic que fa la funcio lubrificant en fluids articulars.

- Proteïnes fibroses, que poden ser estructurals, com el col.lagen o l'elastina, o be adhesives, com la fibronectina. El col.lagen es comença a sintetitzar al reticle endoplasmàtic, i despres d'un seguit de modificacions és excretat a l'exterior de la cèl.lula. L'elastina està formada per la clastina, que es molt hidrofòbica i rica en enrotllaments a l'atzar que li donen la propietat d'estirament i compressió sense trencar-se. Entre les fibres elàstiques hi ha fibres de col.lagen inelastiques que limitin l'estirament evitant el desgarrament. La fibronectina actua en la reparacio de ferides i facilita l'anclatge de les cel.lules. La laminina fa una funcio estructural i de filtració i forma les làmines basals que separen les cel.lules del teixit, i el teixit conjuntiu.

4 comentaris: