La cita del dia


“En els moments de crisi, només la imaginació és més important que el coneixement”
Albert Einstein

dijous, 24 de desembre de 2009

GlicocàlixEs tracta d'una zona rica en glùcids que podem trobar a la superficie de la membrana cel·lular. Aquesta zona és visible gràcies a certs colorants, que acoloreix per l'afinitat a la lecitina que presenta. Encara que la major part de glùcids els trobem units a molècules intrinseques de la membrana plasmàtica, el glicocàlix generalment conté també glicolípids i proteoglicans, que la pròpia cèl·lula a secretat a l'espai extracel·lular i que han quedat adsorbits per la superficie de la monocapa externa de la membrana.


FUNCIONS DEL CLICOCÀLIX


1º.- Protecció: esmorteix la membrana plasmàtica i la protegeix contra tot tipus de lesions físiques i químiques.

2º.- Confereix immunitat contra les infeccions: permet al sistema immunològic reconèixer i atacar selectivament als microorganismes estranys.

3º.-Defensa i reconeixement de les cèl·lules canceroses: els canvis en el glicocàlix de les cèl·lules canceroces permet reconeixer-les i poder actuar sobre elles.

4º.- Compatibilitat dels transplantaments: forma la baseper a la compatibilitat en el cas de les transfusions sanguínies, dels teixits empeltats i dels óragns transplantats.

5º.- Adherència cel·lular: fixa les cèl·lules que formen part del mateixos teixits.

6º.- Fertilització: permet que òvuls i espermatozoides, es reconeguen i per tan es produeisca la fecundació.

7.-Desenvolupament embrionari: guia a les cèl·lules embrionaries a les seus destinacions en el cos.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada