La cita del dia


“En els moments de crisi, només la imaginació és més important que el coneixement”
Albert Einstein

diumenge, 4 de juliol del 2010

Mara Dierssen Sotos


La Dra Mara Dierssen és una de les investigadores punteres en el camp de la neurobiologia de la síndrome de Down a nivell mundial. Va naixer el 1961, és mare de quatre fills, i va obtenir el doctorat en Medicina i Cirurgia a la Universitat de Cantàbria. Després d'un breu període com a professora assistent a la Universitat de Cantàbria (1993-1997), ingressà a l'Institut de Recerca Oncològica de Barcelona, on inicià un grup d'investigació neurobiològic. Actualment ocupa el lloc de Investigadora al Centre de Regulació Genòmica de Barcelona on lidera el grup de recerca dedicat al cromosoma 21.

En la seua activitat docent, és Professora de Psicofisiologia de la Universitat Ramon Llull, i Professora col.laboradora (Cursos de Doctorat i Màster) a la Universitat Autònoma de Barcelona. Participa, a més, al PhD Program in Health and Life Sciences. Genetics and Disease, de la Universitat Pompeu Fabra.

L'any 2005 va ser presidenta de la International Behavior and Genetics Society i actualment és membre de la Junta Directiva de la Societat Espanyola de Neurociències. És membre del Comitè Editorial de la revista internacional Gens, Brain and Behaviour.
L'agost de 2008 fou guardonada amb el Premi Nacional de Pensament i Cultura Científica otorgat per la Generalitat de Catalunya pel seu "compromís social i la capacitat d'engegar i liderar iniciatives culturals a favor de les persones afectades per la síndrome de Down"

Acaba de guanyar el premi d'investigació 'Jaime Blanco' de la Fundació Síndrome de Down de Madrid (FSDM) amb el seu treball "Bases moleculars de la neuropatología de la síndrome de Down: Implicació de DYRK1A".

L'objectiu del treball ha estat estudiar les bases genètiques de la discapacitat intel·lectual i la seua relació amb la disfunció colinérgica en persones amb síndrome de Down. A més, en aquest treball s'aborda la identificació de gens candidats per als diversos fenotips de la síndrome de Down com el cridat DYRK1A, un gen dosi-sensible amb implicació en processos de memòria, aprenentatge i neurodegenerativos. El gen Dyrk1A ocupa una funció rellevant durant el desenvolupament neuronal, tant en processos de proliferació com de diferenciació, amb conseqüències possiblement sobre processos cognitius i conductuals, però també en processos neurodegenerativos. Dyrk1A és un d'aqueixos gens dosis-sensibles que d'acord amb el seu patró d'expressió i amb els substrats de fosforilación identificats, podria participar en les alteracions motores i cognitives i en el procés neuropatológico tipus malaltia de Alzheimer en persones amb síndrome de Down a través de l'afectació de la neuritogénesis i la neuroplasticidad.
Una de les millors entrevistes a la Dr Mara Dierssen Sotos pots vore-la si clickes sobre el títol d'aquesta entrada.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada