La cita del dia


“En els moments de crisi, només la imaginació és més important que el coneixement”
Albert Einstein

dissabte, 25 de desembre del 2010

Treball Nadal CMC


L'avortament és la interrupció de l'embaràs o l'expulsió del fetus quan aquest encara no és viable. És qüestió ètica i problema legal quan, de forma voluntària, s'interromp un embaràs no desitjat.
Difícilment es pot negar el caràcter traumàtic de l'avortament i els riscos que comporta per a la mare. Però tampoc es pot negar que són moltes les dones que prefereixen l'avortament a la continuïtat de l'embaràs. Al llarg de la història, les dones han pagat un preu molt alt per l'absència de mètodes anticonceptius i d'un avortament legal i segur; sovint han estat forçades, i encara és així en molts països del Tercer Món, a tenir molts fills en períodes curts de temps, provocant el seu debilitament físic i mort encara joves.
L'avortament és una qüestió ben polèmica perquè implica un conflicte bàsic de drets o valors positius: l'autonomia i llibertat de la mare i el dret de la vida que està en gestació.
L'avortament és la interrupció de l'embaràs que pot produir-se de manera espontània o a demanda de la dona embarassada. Si l'avortament es fa a demanda de la dona s'anomena interrupció voluntària de l'embaràs. En el següent enllaç tens les dades sobre les I.V.E, a Espanya, llegeix i observa les dades que apareixen de la página 12 a la 38 i contesta les preguntes que apareixen als comentaris d’aquesta entrada.



8 comentaris:

  1. 1º.- Observa la taula EV.1 de I.V.E de la pàgina 12 i contesta les següents preguntes:
    a) Quina és la taxa per interrupció voluntària de l’embaràs en el 2009?
    b) Realitza un gràfic per vore com han evolucionat les taxes totals d’IVE des de l’any 2000 fins el 2009?
    c) Tenint en compte aquestes dades, assenyala el número de dones de 19 anys o menys que s’espera que realitzen I.V.E en 2009 en una localitat com la nostra on i ha un total de 1089 dones en aquest interval.
    d) Des de l’any 2000 fins al 2009, en quin grup d’edat han augmentat amb major percentatge aquestes intervencions?
    2º.- Quines són les tres comunitats autònomes espanyoles que tenen una major taxa d’I.V.E? I quines són les tres que tenen una menor taxa? Intenta emetre una hipòtesi que ajude als investigadors a explicar aquest fet.
    3º.- En quina CC.AA s’ha mantingut la taxa d’intervencions més o menys constant al llarg d’aquest 9 anys, encara que era molt elevada al 2000? Intenta investigar a que pot ser degut aquest fet?
    4º.- Observant les dades que apareixen al treball, intenta indicar quin és el perfil d’aquelles dones que tenen una major probabilitat d’I.V.E, en quant a la situació laboral d’ella i de la seua parella, nivell d’instrucció, estat civil, nombre de fills que conviuen en ella, número d’avortaments anteriors. Esperaves aquests resultats, raona la teua resposta i el perfil que has obtingut.
    5º.- Busca i assenyala quins són el motius legals que permeten a qualsevol dona l’I.V.E en Espanya. De tots ells, i com és desprèn en aquest treball quin és i amb quin percentatge el que te un major pes en l’any 2009.
    6º.- Quin va ser el total d’I.V.E. que es practicaren a Espanya en el 2009? De totes elles quantes es realitzaren en un centre extrahospitalari privat? Intenta donar una explicació raonada a aquest fet.
    7º.- En quina CC.AA hi ha un major percentatge de centres privats que practiquen I.V.E en relació al centres públics. Creus que tenen les mateixes possibilitats per acollir-se una I.V.E totes les dones espanyoles? Raona la resposta i indica a que creus que pot ser degut aquest fet.
    8º.- Si fores un responsable de sanitat a quin sector de la població li dedicaries una campanya publicitària, per informar de mètodes anticonceptius i sobre sexualitat i planificació familiar. Justifica la teua resposta amb les dades que apareixen al treball.
    9º.- Busca informació sobre els mètodes d’intervenció que s’empren en el nostre país, en què consisteixen. Indica quin de tots és el més emprat.
    10º.- Per mitja d’un gràfic indica el percentatge d’I.V.E per província a la nostra comunitat.

    ResponElimina
  2. Soro este es el treball q tenim q fer per a aprovar la primera avaluació?
    Laura F.

    ResponElimina
  3. Si, però saps que hi ha que lliurar-ho en dimarts 11?

    ResponElimina
  4. Si, meu imaginava, pero podries ficar-ho per al dijous! :)

    ResponElimina
  5. Quin dia s'ha d'entregar?

    ResponElimina
  6. A vore Alba, la segona entrada deixa clar el dia, dimarts 11 de gener de 2011, penseu que heu tingut 3 setmanes per fer-lo.

    ResponElimina
  7. Per cert, tampoc passa res, qui no el lliura el dimarts 11, pot recuperar l'avaluació a la segona fent exàmen.

    ResponElimina
  8. Alumnes que recuperen els continguts avaluats negativament en la 1ª AVALUACIÓ

    Alumne GLOBAL 1ª AVALUACIÓ
    Albelda Ferrer, Angela 5,00 SUF
    Ferrer Pla, Mar 5,00 SUF
    Fuertes García, Laura 5,00 SUF
    Martínez Bernal, Alba 5,00 SUF
    Yahi Laoufi, Selma 7,00 NOT

    ResponElimina