La cita del dia


“En els moments de crisi, només la imaginació és més important que el coneixement”
Albert Einstein

divendres, 26 de febrer del 2010

L’alzina



L’alzina ( Quercus ilex L.)

L’alzina sempre ha representat el símbol de la força, el vigor i la lleialtat. Els nostres avantpassats coronaven amb fulles d’alzina als soldats valerosos i als poetes.
Es tracta d’un arbre de notable altura i grans proporcions, de tronc rugós i rames frondoses, fulles dures i coriàcies, en les que destaca una cara superior brillant i una inferior recoberta d’una pelusa llanosa. Les flors masculines tenen forma d’aments pendulars i són de color groguenc, els fruits (gla) contenen una sola llavors i són molt característics.
Podem trobar-la de forma puntual i dispersa al nostre terme, encara que els representants que ens queden són majestuosos.
Tot l’arbre té notables propietats terapèutiques. Els principis actius que conté són: tanins i àcid gàl•lic.
Les parts de l’arbre a emprar són, l’escorça i les rames joves, les fulles i els fruits. La recol•lecció de les fulles es realitza a juny, l’escorça a març i s’extrau de branca jove; els fruits cal esperar a que estiguen madurs, a la tardor. La dessecació per estraure els principis actius cal fer-la a un lloc solejat i a l’aire lliure.

Preparacions

Prunyons
Infusió per a llavats: bullir dos litres d’aigua i abocar en ells 30 g d’escorça o 40 g de fulles. Retirar de seguida el perol del foc i esperar alguns minuts abans de filtrar el líquid resultant.
Submergir les mans o els peus afectats pels prunyons en ell, una vegada al dia, intenteu fer banys prolongats i abans d’anar al llit.

Pols d’escorça: agafem una cullerada de pols d’escorça i la mesclem amb un altra d’alcohol de 90º (si en teniu de romer, millor), s’obté una barreja per frotar mans i peus afectats pels prunyons

Ronyons (inflamació)
Decocció: tallar a daus 20 g d’escorça i 20 g d’estigmes de panotxa de dacsa. Abocar-ho tot en un litre d’aigua i fer-ho bullir al llarg de 10 minuts. Filtrar el líquid resultant i prendre tres tasses al dia.

Suor (aixelles i peus)
Infusió per a llavats: contra l’excés de sudoració de les aixelles i el peus, resulta molt eficient, els llavats practicats en una infusió obtesa abocant 15 g d’escorça en un litre d’aigua bullint, fins reduir-la a meitat. També podem col•locar el líquid resultant en un recipient amb vaporitzador per polvoritzar les parts afectades.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada