La cita del dia


“En els moments de crisi, només la imaginació és més important que el coneixement”
Albert Einstein

dijous, 31 de maig del 2012

Activitats evolució


a) Un agricultor li comenta a un altre, no se que passa però sembla que els insectes que tenim als taronger s’acostumen als plaguicides que emprem i aquests deixen de fer-los efecte. Si una cosa així deu estar passant, perquè encara que he augmentat la dosi, no hi ha forma de matar-los. Sols l’altre dia quan vaig canviar de marca i de principi actiu, es va notar l’efecte i van morir molts. Intenta explicar-los amb les teues paraules que és el que està passant des del punt de vista de la teoria darwinista.

b) Uns biòlegs moleculars han comparat les seqüències d’aminoàcids de les cadenes polipeptídiques de l’hemoglobina en algunes espècies de mamífers, i han anotat el número de diferències que presenten en aquesta seqüència. Els resultats que han obtingut són el que apareixen en la següent taula:

Ximpanzé        0


Goril•la           2                2

Rhesus          12              12            14

Cavall           43              43            15            43

                Humà         Ximpanzé   Goril•la     Rhesus

 
Analitza els resultats i construeix un arbre filogenètic amb les dades obtingudes.

c) Quina de les dues poblacions d'insectes pal, "Bacculum extradentatum" presentaraàn una major variabilitat, la que esta formada per individus partenogenètics (reproducció sexual), o aquella que els seus components són el resultat de la reproducció sexual. Raona la resposta.

d) A continuació apareixen alguns exemples que podrien explicar perquè dues poblacions poden deixar d’intercanviar gens:

• Les flors maduren en diferents estacions de l’any

• El festeig que desenvolupa el mascle no es reconegut per les femelles d’una d eles poblacions.

• Un barranc amb aigua continua ha separat a les dues poblacions evitant que es puguen trobar els individus de les dues poblacions.

Intenta raonar en cadascun dels casos si la barrera és, ecològica, geogràfica o etològica. Saps cap altra que puga afectar a dues poblacions d’una mateixa espècie i per tant facilitat l’especiació.

e) Dues poblacions de piranyes viuen en dos rius diferents del Brasil i per tant no es poden creuar i deixar descendents. Aquest fet significa necessariament que es trata de dues espècies diferents. Raona la resposta.



3 comentaris:

  1. soro, com es fa l'arbre filogenètic?

    ResponElimina
  2. dos cosetes, bonico, una podries escriure bé partenogénesis i segona, podries explicar el que és!

    ResponElimina
  3. Primer, qui eres? Anem per parts, la partenogènesi és una varietat de la reproducció sexual que consisteix en el desenvolupament d'un gàmeta fins a arribar a formar un individu adult, és a dir, sense que hi haja fecundació.

    L'arbre en varem fer un semblant a classe

    ResponElimina