La cita del dia


“En els moments de crisi, només la imaginació és més important que el coneixement”
Albert Einstein

dimarts, 26 de febrer de 2013

Falconidae




Falco tinnunculus L.
Nom comú.: esparver o xoriguer comú

 El xoriguer comú és un rapinyaire freqüent i fàcil d’observar des de fa uns anys al municipi. Es pot distingir per la seua manera de volar quan caça, quedant quasi parat cara al vent, a poca alçada i batent ràpidament les, en llocs oberts mentre observa el terra buscant preses xicotetes que captura llençant-s'hi en picat. Menja xicotets mamífers (com ara ratolins i musaranyes), insectes grans i alguns rèptils i ocells menuts. Últimament i com es pot vore a la fotografia són freqüents els atacs a ocells engabiats.

 És un ocell rapinyaire diürn que fa al voltant de 34 cm de llargada i uns 80 cm amb les ales obertes, es considera un ocell sedentari, tot i que de vegades fa xicotetes migracions durant el hivern. Se’l considera un sanejador ecologic ja que atrapa molts animals malalts, amb la qual cosa limita l’expansio o l’abast de la malaltia.

 Les parelles que hi ha al municipi s’han adaptat força bé al medi urbà., aquestes crien en maig i solen traure endavant entre 3 i 4 cries, que incuba al llarg de quatre setmanes són fidels al niu. Al terme es un nidificant i resident comú. Fa els nius a les esquerdes de les roques, de vegades en nius vells d’altres ocells, i tambe en forats de les parets de les cases de camp.
 
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada