Jasminum sambac (L.) Aiton
Nom vulgar.: Xamelera, xamela.
Es tracta d’una espècie de gessamí nadiu de l’Àsia meridional i és una de les tres flors nacionals a Indonèsia. Es presenta en forma d’arbust de fulla perenne que pot arribar fins als 3 metres d’alçada. A la nostra comunitat, i en concret al nostre poble, ha estat àmpliament conreada per ser una de les espècies de gessamí amb les flors més grans i fragants ; amb elles, les nostres avies preparaven una espècie de brocats per a dur en un imperdible al pit , d'aquest emanava una dolça olor molt característica. També s’utilitzaven les seus flors per a fer saquets de perfums per a la roba i per aromatitzar infusions d’herbes de la zona. Va ser una de les espècies que no podia faltar en qualsevol hort o masia de finals del segle dinou al vint. En l’actualitat es difícil de trobar fins i tot als viveristes de la zona
Com havien dit, presenta dos biotipus, podem trobar exemplars que actuen com a planta principalment enfiladissa , mentre que d’altres ho fan en forma d’arbust de 0,5 a 2 metres recordant l’estructura de les vinyes.
Es tracta d’una espècie molt variable, fenomen que molts botànics atribueixen a mutacions espontànies , a la hibridació natural i a l’autopoliploidia. És ben curiós però a les nostres terres els exemplars existents no generen llavors viables, la forma de propagació sempre és per mètodes asexuals.
Les fulles són ovades, de 5 a 11 cm de llargària i de 2 a 8cm d’amplària, generalment oposades encara que de vegades presenta verticils de tres fulles, són simples i llises i presenten pèls no glandulars als nervis de la base del fulls. Inflorescències de 4 a 12 flors que apareixen al final de les branques. Corol•la perfumada i de color blanc melat de 2 a 4 cm de diàmetre,Pètals soldats a la base presentant de 6 a 8 lòbuls. Les flors s’obrin cap al final de la vesprada, generalment de 6 a 8 hores i solen caure a la matinada.
Mai trobarem inflorescències on estiguen totes les flors obertes a la vegada, per contra ho fan poc a poc, allargant així la fragància i la bellesa d’aquesta espècie.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada