La cita del dia


“En els moments de crisi, només la imaginació és més important que el coneixement”
Albert Einstein

dimecres, 4 d’abril de 2012

Ardeidae

Bubulcus ibis L.

Nom vulgar: esplugabous

 
L'esplugabous  és un au de l'ordre dels Ciconiformes i la família dels Ardeidae. Presenta un plomatge de color blanc i pot arribar fins als 56 cm d’alçada, amb el cos compacte, potes grises, bec de color groc i coll bastant curt (pel que fa a la família a la qual pertany), que sovint du recollit. Ambdós sexes són versemblants però el mascle són una mica més grans i tenen les plomes nupcials lleugerament més llargues que les femelles. Els joves no presenten plomes ataronjades i tenen el bec negre. Fins fa ben poc aquesta espècie era difícil de veure fora del seu hàbitat natural (aiguamolls i albuferes), però en els últims anys el podem veure en pastures, conreus llaurats, fins i tot en les rodones d’accés al poble...
En època de reproducció i festeig les plomes de l'esplugabous (principalment en cap i pit) agafen una coloració groguenca molt característica igual que les potes que també s'aclareixen. Sol niar en colònies, en arbres i arbusts prop de llacs i rius, barrejat sovint amb altres espècies de martinets i fins i tot amb el bernat pescaire. Comencen a niar a partir de l'abril i la incubació dels ous dura 23 dies.
Alimentació variable i adaptable segons l’hàbitat, a les zones humides s'alimenta de granotes i xicotets peixos, mentre que en pastures i conreus els coleòpters, ortòpters i altres invertebrats formen part de la seua dieta. També menja paràsits, com garrapatees o puces de les vaques i/o animals als quals segueix en busca d'aliments, menjant a la vegada insectes que els animals espanten mentre van caminant i pasturant.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada