La cita del dia


“En els moments de crisi, només la imaginació és més important que el coneixement”
Albert Einstein

divendres, 15 de gener del 2010

La paret cel·lular




De la mateixa forma que les barres d'acer disposades en una matriu de ciment reforcen l'estructura del formigó, també les microfibrilles de cel·lulosa es disposen en una matriu formada per proteïnes i altres polisacàrids, com és el cas de l'hemicel·lulosa(polimer de glucosa, xilosa i arabinosa) i la pectina (polímer d'àcid galacturònic, ramnosa i arabinosa), per constituir l'estructura de la paret de les cèl·lules vegetals.
Les microfibrilles es disposen paral·leles, en capes o làmines superposades al voltant de la cèl·lula, augmentant la resistència i la impermeabilitat de la paret. Les parets de les cèl·lules joves són quasi exclusivament de cel·lulosa, però a mesura que envelleixen s'impregnen de substàncies no glucídiques que augmenten la seua resistència, és el cas de la lignina (polímer fenòlic), la cutina (capa cèrea)que aporta impermeabilitat o la suberina.

5 comentaris:

  1. Les parets de les cèl·lules joves són exclusivament de cel·lulosa per permetre el creiximent. La paret és un impediment físic per al creixement de la cèl·lua i aquesta bastida de fibres de cel·lulosa pot ser debilitada en moments en que calga elongar la cèl·lula amb el qué es coneix com a creixement àcid, en el que participen una serie de bombes que exporten protons a la paret, acidificant el medi i al mateix temps modificant les interaccions entre les fibres de cel·lulosa i activant enzims que permeten la reorganització d'aquestes fibres. Una vegada la cèl·lula s'ha diferenciat pot incorporar de forma definitiva eixos components com la lignina o la suberina que tal i com ha dit Soro permeten aumetar la seva resistència.

    ResponElimina
  2. Per cert ara que recorde alguna cosa vaig escriure abordant el tema del creixement àcid, a qui li interesse ampliar coneixements:

    http://biogenmol.blogspot.com/2009/02/crecimiento-acido.html

    ResponElimina
  3. Molt bé, tots aquells alumnes de segon de batxillerat interessats no sols en aquest article, i allò que ens conta David, si no en el món de la Biologia en general, deurieu fer una ulladeta al seu blog, podeu trobar entrades altament interessants.

    ResponElimina
  4. Eiii...gràcies per l'animalet, al final és Tenebrio molitor, el Tribolium mesura uns dos o tres milímetres, es molt curiós perquè són pràcticament iguals, però varien en el seu tamany principalment. N'estic segura perquè tinc també un Tribolium a l'insectari jeje. Enfi, moltes gràcies! :)

    ResponElimina
  5. Chantal com diuen al nostre poble, el que necessites ja saps on estem, gràcies a tu per la determinació, si necessites cap cosa més només tens que dir-ho...........

    ResponElimina