La cita del dia


“En els moments de crisi, només la imaginació és més important que el coneixement”
Albert Einstein

dijous, 28 de gener del 2010

De segur que pots fer-los


1º.- Un gen recessiu (tra), quan és homocigótic transforma a les femelles de l’escarabat Cicindella campestris L. en un mascle fenotípic. Tots aquests mascles transformats són estèrils. El gen no té efecte sobre els mascles. Si es du terme l’encreuament entre una femella heterozigòtica per al gen tra i un mascle recessiu homozigótic per al mateix gen.
¿Quina proporció sexual cal esperar en les generacions F1 i F2?


2º.- Les cabres d’orelles llargues que s’emparellen en cabres d’orelles curtes produeixen en la F1 cries amb grandaria mitjana d’orelles, i en la F2 tenen ¼ d’orelles largues, ½ d’orelles mitjanes i ¼ de curtes. Les cabres mascle imbermes emparellades amb cabres femella barbades, produeixen una progenie masculina barbada i femenina imberme. Un mascle barbat, amb orelles mitjanes que tenia un pare i una mare imbermes, s’emparella amb una femella imberme heterozigòtica d’orelles mitjanes. Assenyale el genotip i fenotip de la F1.

3º.- Una planta del genere Capsella, anomenada vulgarment “bolsa de pastor”, produeix una llavor en forma de càpsula que es controlada per dos gens independents. Quan es creuen o polinitzen plantes dihíbrides, es troba que el 6% de la descendència tenia llavors en forma de càpsula ovoide i l’altre percentatge corresponia a llavors en forma de càpsula triangular. Indica el creuament i el genotip dels pares i dels fills.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada