La cita del dia


“En els moments de crisi, només la imaginació és més important que el coneixement”
Albert Einstein

dijous, 13 de juny del 2013

Lamiaceae


Lavandula stoechas Lam.

Nom vulgar: Cap d’ase

Camèfit perennifoli aromàtic que pot arribar a fer una alçada de 1 m, amb la tija de forma quadrada i amb cordons de colènquima al voltant. Les fulles d'aquesta planta no tenen pecíol i duren tot l'any, són lanceolades estretes i mesuren de 2 a 4 cm, simples, de textura carnosa, oposades i decusades.

La inflorescència està formada per un grup apical de bràctees estèrils. La corol·la és de color violeta gamopètala i bilabiada. El calze és gamosèpal. L'androceu està format per 4estams, dos d’ells més llargs i dos curts, i estan soldats a la corol·la. L'ovari és súper i bicarpel·lar, i està dividit en 4 lòbuls . L'estil naix a la base, i creix entre els lòbuls de l'ovari i conté dos lòbuls estigmàtics. Fórmula floral: ↓K(5) [C(5) A4] G(2)

Comú a la localitat on podem trobar-la en indrets secs i assolellats i sols descarbonatats i arenosos, les millors poblacions a la Solana de la Parra. Floreix des de meitat de la primavera fins a mitjan estiu.

Les seues flors s’utilitzen per preparar infusions i olis essencials que contenen cetones (d-alcanfor i d-fenchone) i alcohols (borneol i terpineol).

Es fa servir com antisèptic, digestiu, antiespasmòdic, cicatritzant i antibacterià. El seu aroma es fa servir per a l'aromaterapia, i el seu oli essencial per perfumar l'aigua del bany i suavitzar la pell.
 
 

dimarts, 11 de juny del 2013

Iridaceae




Gladiolus illyricus Koch.

Nom vulgar: espaseta

Herba de 25-90 cm d'altura, generalment glabra. Presenta un bulb que varia de 1-3 cm de diàmetre; la túnica es de color castany clar, amb fibres fines i paral·leles anastomosades en la part superior a manera de xarxa, ascendents per la tija formant un coll curt; de vegades podem trobar bulbs molt menuts secundaris . Les fulles en número de 3-5, són ensiformes, verdes, d'ordinari amb solament el nervi central prominent, que d'ordinari no aconsegueixen la base de la inflorescència –en ocasions poden aconseguir solament les flors inferiors–, les basals 13-25(30) × (0,3)0,5-1(1,5) cm, les caulinars (7)9-15(17) × 0,4-0,5 cm, a voltes bracteiformes; profils 1 o 2, de color de verd a castany clar, amb l'àpex obtús o subagut, sovint mucronat. Inflorescència espiciforme, simple o molt rares vegades amb una branca basal curta; bràctees linear-lanceolades, agudes, més curtes que les flors –a voltes solament en la flor basal la bràctea externa arriba a igualar-la. Flors (1)6-10(17). Periant de color porpra; tub periàntic 1-1,2 cm; tèpals desiguals, d'el·líptics a obovats, els 3 superiors immaculats, el central 2,3-3,5(5) × 1-1,2 cm, en contacte amb els laterals en l'apogeu floral, progressivament aprimat cap a la ungla, els laterals bruscament aprimats en l'ungla, els 3 inferiors proveïts d'una màcula central el·líptica, blanquinosa, perfilada per una línia d'un porpra obscur, el central amb la màcula més estreta, en ocasions quasi inapreciable. Anteres filiformes, amb aurícules divergents, grogues, de longitud similar o menor que la del filament corresponent. Estil amb branques estigmàtiques aplanades, de contorn d’obovat a espatulat.

Aquest gladiol viu a les garrigues i prats secs de la localitat, molt abundant, floreix de principis de maig fins a juliol.
 
 

dilluns, 10 de juny del 2013

Compositae (Asteraceae)


Gamochaeta pensylvanica (Willd.) Cabrera

Es tracta d’un teròfit neotropical, es una planta anual o una mica perennizant, generalment erecta, grisenc-tomentosa, de fulles d’inserció alterna, oblanceolades, planes, més tomentoses al revers que a l’anvers. Desenvolupa nombrosos capítols xicotets, gens vistosos, amb bràctees involucrals groguenques, que naixen de l’axil·la d’una bràctea, donant al conjunt un aspecte estretament paniculat. Floreix des de mitjans d’abril fins juliol.

Molt abundant en els camps de cultiu de la zona del Pla de Carcaixent, on prefereix sols arenosos amb cert grau de nitròfila.

diumenge, 2 de juny del 2013

Guttiferae




 
Hypericum perforatum L.

És tracta d’una espècie herbàcia perenne d’ aproximadament de 30 a 60 cm d'alçada. Presenta un rizoma que es fa més prim prop del final de la planta, i té una arrel axomorfa i fusiforme d'on surten les tiges llenyoses de la base que són de color de verd-groguenc a vermellós, són erectes i cilíndriques i amb dues línies prominents al costat. Les fulles són lanceolades, oposades, de marge sencer, sèssils i amb punts translúcids que són glàndules plenes d'oli essencial i travessen la fulla del revers a l'anvers. A l’anvers de les fulles es veu un nervi mig molt prominent. Als cantons d'aquestes fulles es poden observar uns petits punts glandulosos foscos. Les flors són pentàmeres, estrellades, hermafrodites, disposades en cimes dicotòmiques, i reunides en una panícula terminal.

El calze presenta 5 sèpals d’apèndix punxegut, llisos, amb el marge serrat a la punta i amb glàndules clares i obscures als dos costats del nervi mig. Els 5 pètals són grocs i també porten glàndules secretores a les vores. L'androceu es composa d'estams molt nombrosos i definits, amb filaments i anteres grogues amb un puntet negre molt perceptible i amb un pistil que es remata amb tres estils molt ben individualitzats. El gineceu és súper amb 2 o 3 carpels que estan soldats. 

La inflorescència és un corimbe i el fruit una càpsula ovoide de 3 càmeres que poden ser ovals o triangulars. Les llavors són cilíndriques de 1-3 mm de longitud i amb la superfície coberta de xicotetes berrugues i de color marró fosc o negre.

Podem trobar-lo en les voreres de camins de tot el terme, és una planta ruderal i viaria, característic de les orles de bosc.
 
 


 

dissabte, 1 de juny del 2013

Compositae (Asteraceae)




Conyza albida Willd. ex Sprengel


Aquesta espècie presenta tiges de fins a 300 cm, densament pubescents. Les fulles són generalment de 5-20 mm d'amplària, oblong - lanceolades, senceres o irregularment dentades, densament pubescents. Panícula més llarga que les branques laterals. Involucre de 3,5-5,5 mm. Bràctees involucrals pubescents. Receptacle alveolat. Flores filiformes de 3-3,8 mm, amb limbe de menys de 0,5 mm; les flosculoses de 2,8-3,8 mm. Aquenis d'1-1,6 mm. Vilà de 3-4 mm. Floreix durant tot l'any. Es tracta d'una herba de cicle anual. Es una planta ruderal que podem trobar en tots els lloc e indrets de la localitat, però sobre tot en herbassars ruderals terofítics.