Chrysolina americana (Linnaeus 1758)
Nom vulgar: escarabat del romer
Es tracta d’un xicotet escarabat de 5 a 8 mm de longitud. Cada èlitre (ales transformades per enduriment) presenta 4 bandes de color porpra o rogenc, sobre un fons verd amb lluentor metàl·lica, en el qual és possible veure línies dobles discontínues formades per nombrosos punts. Rostre més ample que llarg, ulls xicotets i antenes filiformes. Potes de color rogenc.
A la localitat podem trobar-los en zones amb matoll mediterrani, on resulta molt fàcil trobar-los sobre les seues plantes nutrícies: romer i espígol, encara que es poden trobar també en altres labiades com la sàlvia. Prefereix indrets solejats i secs.
Tant l'adult com les larves s'alimenten de plantes de la família Labiatae: romer, espígol, lavanda, sàlvia, timò...
La fecundació de les femelles es produeix a la fi de l'estiu i principis de la tardor. Els ous són dipositats en la cara inferior de les fulles de la planta nutrícia, d'un en un o agrupats. Les larves són blanquinoses amb cinc línies longitudinals fosques, i aconsegueixen els 8 mil·límetres de longitud. Detenen la seva activitat durant els mesos hivernals, romanent sota les fulles. Quan aconsegueixen la grandària apropiada es deixen caure al sòl, i s'enterren per pupar, fase que dura unes tres setmanes (La pupa és l'estat pel qual passen alguns insectes en el curs de la metamorfosi que els porta de l'estat de larva al d’ imago o adult).
És una espècie molt bé representada en tot el municipi on es freqüent a les àrees de matoll mediterrani
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada