La cita del dia


“En els moments de crisi, només la imaginació és més important que el coneixement”
Albert Einstein

dimarts, 26 de març del 2013

Iridaceae


Freesia x hybrida Eckl. ex Klatt

Són plantes herbàcies, de fulles ensiformes, aplanades, flors molt vistoses, fragants, disposades en espigues unilaterals. Les flors són hermafrodites i lleugerament irregulars. El perigoni està compost de 6 tèpals subiguales entre si, units, amb el tub perigonial alguna cosa corbat i els lòbuls aovats i obtusos. Els estams són lliures. L'ovari és ínfer, trilocular, l'estil és filiforme, i es troba dividit en tres branques bífides. El fruit és una càpsula dehiscent format per tres valves. Presenten corms de 1 a 2,5 cm de diàmetre.
 
Els exemplar de jardí són un híbrid complex basat en hibridacions interespecifiques entre Freesia refracta, Freesia leictlinii, Freesia corimbosa i altres espècies del gènere, de la qual s'han obtingut centenes de formes comercials. Els exemplars moderns són tetraploides i exhibeixen flors simples o dobles, de colors brillants (blanc pur, groc, rosa, ataronjat, roig i blau), a pesar que la fragància en ells és menys intensa que en les espècies originals.
 
 

Encara que es pot reproduir per llavors, el més habitual és plantar els bulbs. L'època per a sembrar-los és la tardor, sempre que no faça molt fred, perquè la freesia no aguanta bé les gelades. En cas de ser un clima dur, convé fer-ho al final de l'hivern. El més adequat és situar-los en un lloc on done be el sol, ja siga en terra o en tests, i sempre amb una terra fèrtil, fins i tot abonada prèviament, ja que necessita molts nutrients, el que agrairà amb floracions abundants. Floreix de mitjans de febrer fins a principis d'abril.
 
Al nostre poble es comú trobar en cert indrets de les faldes de la muntanya que donen als horts, la Freesia refracta (Jacq.) Eckl. ex Klatt , de forma subespontània. Una de les poblacions més abundants es dona en la zona del Tir de pitxò, els seus corms són fonts d'alimentació dels porcs senglars, en la localitat se li coneix amb el nom de fragedis,

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada