La cita del dia


“En els moments de crisi, només la imaginació és més important que el coneixement”
Albert Einstein

dijous, 28 de gener del 2010

Xaperones



Els sistemes vius limiten les interaccions proteiques incorrectes, fabricant una classe de proteïnes, anomenades, apropiadament, xaperones (recordem que les xaperones -habitualment mestres- en les escoles de dansa són els que intenten evitar les "interaccions no adients" entre els estudiants".
Les xaperones són una família de proteïnes que ajuden a aconseguir un correcte plegament a algunes estructures polipeptídiques. Aquest ajut que proporcionen les xaperones no és únicament sobre proteïnes de nova formació si no també a proteïnes que modifiquen la seva funció, traspassen una membrana, o son destruïdes per un xoc tèrmic. A més d’ajudar a un correcte plegament també ajuden a “blindar” la proteïna en certs processos per evitar enllaços amb substàncies indesitjades o la formació de una conformació no necessària en aquell instant, com per exemple en el transport d’una proteïna fins a l’orgànul on realitza la seva funció. Aquest nou concepte de xaperones moleculars no ha de fer perdre el concepte de la autoconformació de les estructures de les proteïnes, però ens ha de fer pensar que “in vivo” algunes proteïnes necessiten un petit ajut per arribar a la geometria desitjada. Aquestes que necessiten un “ajut” solen ser proteïnes més grans i amb múltiples dominis.

2 comentaris:

  1. Sempre m'ha cridat l'atenció aquest fenòmen, del que la formació noves proteínes depenga d'altres proteines per a plegar-se correctament. Una vegada més qui vulga ampliar molt, i dic molt en aquest tema aquí teniu 4 entrades que tracten el tema de plegament de proteines (estan per ordre de lectura ja que tenen continuitat unes amb altres):

    1- http://biogenmol.blogspot.com/2008/07/plegamiento-de-protenas.html

    2- http://biogenmol.blogspot.com/2008/07/plegamiento-de-protenas-ii.html

    3- http://biogenmol.blogspot.com/2008/07/plegamiento-de-protenas-iii.html

    4- http://biogenmol.blogspot.com/2008/07/plegamiento-de-protenas-iv.html

    ResponElimina
  2. Totes aquestes pàgines, que ens recomana David, són interessantíssimes i resultaria adient pegar-los una miradeta.

    ResponElimina