La cita del dia


“En els moments de crisi, només la imaginació és més important que el coneixement”
Albert Einstein

divendres, 27 de gener del 2012

Proteïnes perifèriques i integrals


L’estructura de les membranes biològiques proporciona un sistema flexible que pot ser modificat d’es d’un punt de vista evolutiu. Així, les membranes de diferents tipus cel·lular tenen funcions diferenciades, per això si observem les seues proteïnes, prompte ens donem compte que són diferents.
Quan qualsevol procés cel·lular produeix una nova proteïna funcional de membrana, aquesta deu ser integrada en la mateixa sempre que tinga els requisits estructurals necessaris, sols així la bicapa lipídica es tancarà al seu voltant.
Recordem que l’estructura de la membrana, mosaic fluid lipídic, es explica que les proteïnes actuen com “iceberg” que suren en un mar bidimensional de lípids. Aquest tipus de proteïnes s’anomenen proteïnes integrals, altres com les perifèriques a una o altra monocapa.

Les proteïnes integrals es mantenen en la bicapa mitjançant forces dèbils, així la part hidrofóbica d’aquestes queda inclosa en hidrofóbica de la membrana qenerada per la bicapa lipídica, mentre que les parts hidrofíliques estan a l’exterior de la membrana o en contacte amb el citosol.

Problemes a contestar

1º.- ¿ Quines característiques estructurals de les molècules amfipàtiques afavoreixen la formació de liposomes (bicapes lipídiques) front a la formació de micel·les?

2º.- ¿ Per què els ions inorgànics no poden travessar fàcilment la membrana plasmàtica?

Per baixar la unitat que estem treballant a classe, fes un click sobre el següent enllaç:

Unitat Didàctica 4. La base de la vida

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada