La cita del dia


“En els moments de crisi, només la imaginació és més important que el coneixement”
Albert Einstein

dissabte, 30 de juny del 2012

El Medi Ambient en la Comunitat Valenciana. Convivència, transformació o degradació?

                                Imatge del dia 29 de juny presa pel satèl·lit Terra llançat per la NASA on s'observa l'incendi de Cortes.


Aquest divendres ha tingut lloc en el Club Diario Levante la presentació en societat de l’Associació Valenciana de Estudiants i Professionals del Medi Ambient AVEPMA.

Per a tots els que no he pogut assistir i com heu demanat, vos deixe en l’enllaç que apareix al final d’aquesta entrada la presentació de la ponència que he dut a terme en aquest acte.

Unes pressions humanes creixents en un medi natural limitat tant en recursos com en capacitat per esmortir-les, constitueixen l'orige d'una més que preocupant crisi ambiental.

dissabte, 16 de juny del 2012

Llegendes i mites sobre sexualitat humana

Una imatge que apareix prou sovint en el món literari, és el d’una bruixa proporcionant a l’amant un filtre d’amor que el farà irresistible quan estiga amb la seua amada. Hui en dia aquestes situacions, són més bé, motiu per somriure.

Tanmateix, el desconeixement dels problemes que envolten a la sexualitat humana continuen tenint el suficient pes com per a que aquesta se’ns mostre envoltada de mites i tabús. Es cert, que en l’actualitat les bruixes, els filtres d’amor i els afrodisíacs ens queden molt lluny, però qualsevol de nosaltres que fullege un diari, revista, o navege per la xarxa, trobarà sense no massa dificultat una ingent quantitat d’anuncis que ens prometen ser una màquina de l’amor; molts d’aquests productes ens demostren que els mites sexuals continuen hui en dia més vius que mai.

La repercussió de moltes substàncies sobre la sexualitat de l’individu, depen en gran mesura de la personalitat del mateix i de l’ambient en el que es mou. El que per a uns suposa un estímul, a altres els condueix a una reducció de l’estímul sexual. Pensem que el condicionament social constitueix el principal determinant de la nostra conducta sexual com a individus, sense arribar a oblidar que la capacitat de ser condicionat variarà segons la personalitat. En qualsevol dels casos, treballar temes de sexualitat a l'aula resulta transcendental, si hem de tenir en compte que aquesta no deu anar encaminada a reprimir, si no a oferir amb tota naturalitat els coneixements necessaris que ajuden a cadascun de nosaltres a adoptar decissions vàlides per a la pròpia persona i la gent amb la que convivim.

Després de llegir aquest text, intenteu buscar mites, llegendes o tabús relacionats amb la sexualitat humana.

Per vore les notes, entreu en els comentaris d'aquesta entrada.

divendres, 8 de juny del 2012

Lycaenidae


Cacyreus marshalli Butler, 1898

Es tracta d’una espècie molt habitual al nucli urbà i a les zones residencials, és originaria d’Africà sud-oriental, on és molt comú. Va ser introduïda a través de la comercialització de geranis, tant és així que en l’actualitat utilitza com a planta nutrícia les geraniàcies dels generes Pelargonium i Geranium. Es per tot el que hem contat que es tracta d’una espècie aclimatada a la perfecció a les nostres latituds. Al municipi podem observar com comença a alimentar-se d’altres espècies vegetals, en aquest cas com es pot vore a la fotografia la papallona ronda pro sovint exemplars de Euphorbia milii.

Podem trobar adults des de març fins a setembre, en cinc o sis generacions anuals. Els ous són dipositats sobre el sèpals i les bràctees de les inflorescències.



diumenge, 3 de juny del 2012

Senyor Rajoy, senyor Rubalcaba...


Substituir els bons professionals i funcionariat de carrera per personal de confiança ideològica, esta provocant en esta Espanya nostra, una crisi institucional com feia molt de temps que no veiem, però el pitjor d’aquesta és el preu que ha de pagar el nostre Estat democràtic. En aquests moments cap de nosaltres es refia de l’altre, quan ens diuen tranquil·litat esperem convulsió, si ens diuen que no estem en el precipici, algú afí al que ho ha dit ens intenta canviar el sentit d’estar a la vorera d’aquest. El més dur es que damunt ens prenen per idiotes, sense adonar-se’n que els que estan idiotitzats són ells, que no es donen compte de que hem arribat on estem perquè amb les seues decisions i favoritismes han ajudat a neutralitzar tot tipus de control institucional, que es el que fa gran a  la democràcia. Per contra han portat a la funció pública cap al descrèdit. El problema es que damunt tots els partits polítics han participat d’aquestes tretes, bé per acció o bé per omissió.
Senyor Rajoy, se que no soc ningú per a donar consells al President del País, però reflexione en allò que de nou està passant, intente mirar més enllà del moment i encara que legitimat pels vots que va obtindre en les passades eleccions, pense que el fet de emprar massa el decrets llei que impedeixen el debat parlamentari, i negar-se de forma reincident a tramitar-los com a propostes de llei, evitant així la discussió d’esmenes, no es gens bo, però per a ningú.
Parlar, raonar, conversar, discutir, i a més fer-ho on toca, és la forma més civilitzada de cercar bones solucions, allò que de vegades no veiem nosaltres ho veuen altres. Per contra donar ordres, no deixar parlar, no atendre peticions, i establir desigualtats entre els interlocutors, és la millor forma d’acabar amb les llibertats de tots. Pense que ara més que mai, necessiten de polítics combatius, idealistes però a la vegada pragmàtics, un gran repte per a la classe política del segle XXI.

Iridaceae


Iris pseudoacorus L.

Nom vulgar:  lliri groc

El lliri groc és una planta que es caracteritza per presentar unes flors actinomorfes espectaculars. Els pètals, són d'un groc intens, i apareixen molt desenvolupats i en posició decaient, oferint en el seu conjunt un magnífic aspecte. Les fulles són planes, dretes, molt allargades i amb forma d'espasa. Fa una l'alçada de 100-120 cm. Es tracta d’una planta herbàcia que pot durar molts anys, si bé la part aèria acostuma a desaparèixer durant els hiverns, amb la qual cosa únicament es mantenen vius els elements subterranis.

Floreix d'abril a maig, al municipi podem trobar-los, en les voreres de les sèquies, al barranc de Barxeta i al riiu Xúquer.