La cita del dia


“En els moments de crisi, només la imaginació és més important que el coneixement”
Albert Einstein

dissabte, 27 d’agost de 2011

Oleaceae


Jasminum sambac (L.) Aiton

Nom vulgar.: Xamelera, xamela.

Es tracta d’una espècie de gessamí nadiu de l’Àsia meridional i és una de les tres flors nacionals a Indonèsia. Es presenta en forma d’arbust de fulla perenne que pot arribar fins als 3 metres d’alçada. A la nostra comunitat, i en concret al nostre poble, ha estat àmpliament conreada per ser una de les espècies de gessamí amb les flors més grans i fragants ; amb elles, les nostres avies preparaven una espècie de brocats per a dur en un imperdible al pit , d'aquest  emanava una dolça olor molt característica. També s’utilitzaven les seus flors per a fer saquets de perfums per a la roba i per aromatitzar infusions d’herbes de la zona. Va ser una de les espècies que no podia faltar en qualsevol hort o masia de finals del segle dinou al vint. En l’actualitat es difícil de trobar fins i tot als viveristes de la zona
Com havien dit, presenta dos biotipus, podem trobar exemplars que actuen com a planta principalment enfiladissa , mentre que d’altres ho fan en forma d’arbust de 0,5 a 2 metres recordant l’estructura de les vinyes.
Es tracta d’una espècie molt variable, fenomen que molts botànics atribueixen a mutacions espontànies , a la hibridació natural i a l’autopoliploidia. És ben curiós però a les nostres terres els exemplars existents no generen llavors viables, la forma de propagació sempre és per mètodes asexuals.
Les fulles són ovades, de 5 a 11 cm de llargària i de 2 a 8cm d’amplària, generalment oposades encara que de vegades presenta verticils de tres fulles, són simples i llises i presenten pèls no glandulars als nervis de la base del fulls. Inflorescències de 4 a 12 flors que apareixen al final de les branques. Corol•la perfumada i de color blanc melat de 2 a 4 cm de diàmetre,Pètals soldats a la base presentant de 6 a 8 lòbuls. Les flors s’obrin cap al final de la vesprada, generalment de 6 a 8 hores i solen caure a la matinada.
Mai trobarem inflorescències on estiguen totes les flors obertes a la vegada, per contra ho fan poc a poc, allargant així la fragància i la bellesa d’aquesta espècie.